De grote zwarte rover - Kweekcentrum Friesland Nieuws - Kweekcentrum Friesland

Zoeken
Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

De grote zwarte rover

Gepubliceerd door Simon Kuipers in Duivenliefhebber · 13/6/2016 21:15:08

Wist je dat?

Zwarte kraai

Gerben heeft momenteel pas jonge duiven die net buiten het hok komen en net beginnen rond te fladderen. Dit kon niet eerder omdat het hok nog niet klaar was. Zaterdag 11 juni had hij de in de middag de gehele ploeg mooi op de klep lopen toen op de grote kapschuur 2 grote zwarte kraaien gingen zitten. Deze hebben nesten in de hoge bomen bij het kerkhof niet ver uit de buurt.
Een kraai vloog op de klep bij de jonge duiven, pakte er een jong uit en vloog ermee weg. De tweede zwarte kraai deed precies hetzelfde. In no time 2 jonge duiven weg en de rest van de jongen van de schrik de lucht in. Het ging zo snel dat Gerben niets kon uitrichten.
Tot in de schemer kwamen de jongen nog terug.
Zelf hebben wij nog nooit gehoord dat de grote zwarte kraai jonge duiven pakt. Wel gewonde vogels, eieren, kleine jonge vogels etc.
Zo blijkt dat wij als duivenmelkers er weer een vijand bij hebben.

Ratten

Als duivenliefhebber hebben we last van roofvogels, steenmarters, katten noem maar op. Freerk van der Brug uit Houtigehage is de afgelopen kweekperiode 15 oude kweekduiven en een hele serie jongen en eieren van de kwekers kwijtgeraakt aan ratten, naar later bleek. Freerk kon er eerst niet achter komen wie voor deze catastrofe zorgde, maar via via bleek dat het ratten waren die de gehele eerste ronde hebben verknoeid. Met vergif en vallen zijn de ratten opgeruimd, maar hij heeft hierdoor wel veel later jongen gekweekt die pas mee kunnen op de natour.


Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu