Orange 15-7-16 - Kweekcentrum Friesland Nieuws - Kweekcentrum Friesland

Zoeken
Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Orange 15-7-16

Gepubliceerd door Simon Kuipers in Fondvluchten 2016 · 3/8/2016 11:26:55

De ochtendlossing Orange

De duiven werden gelost om 07.15 uur in Orange. Dit is een stadje in het zuiden van Frankrijk in de gemeente Provence waar veel wijnbouw is. De bekende Côtes du Rhône Châteauneuf du Pape wijnen komen uit dit gebied.
Er was nog even twijfel of onze duiven wel gelost zouden kunnen worden gelost vanwege een stevige mistral die daar regelmatig te keer gaat. De mistral is een bijzonder krachtige noorden- tot noordwestenwind en kan windkracht 9 (stormkracht) bereiken en waait vaak in het dal van de Rhône in Zuid-Frankrijk waar onze duiven tegenin moeten vliegen. Soms wordt zelfs windkracht 10 of 11 bereikt met gemiddelde snelheden van meer dan 100 kilometer per uur en windstoten van 150 kilometer per uur. Maar de lossingsverantwoordelijken van zowel Marseille (ZLU en zelfde vlieglijn) als van Orange hebben hun fiat gegeven de duiven tijdig los te laten.

John Schoemaker, een goede sportvriend van mij uit Egmond aan Zee had minder goede ervaring met de lossingen uit deze omgeving en schreef in een mail:

Heb gelukkig geen duiven mee op Orange of Marseille. Ben in het verleden door de mistral mijn beste duiven kwijtgeraakt. Mensen die het kunnen weten zeggen dat de duiven zo laag over de wijnranken vliegen, met een snelheid van nog geen 40 km per uur, dat ze gemakkelijk met een schepnetje te vangen zijn. En wij maar wachten op onze favorieten, die al hoog en breed op de barbecues liggen. Vriendelijke groeten, John Schoemaker.

In het NIC waren precies 100 duiven ingekorfd door 14 leden. Zaterdagochtend vroeg verwachten we de duiven. De eerste duif in de sector viel om 05.38.04 uur bij Klaas Buwalde op een afstand van 1018 km en daarna kwamen de duiven mondjesmaat door. Willem en Bianca hadden de 1e duif van het NIC om 08.50.35 uur. De laatste prijsduif in het NIC werd geklokt door Gerard van der Heide om 20.04.10 uur. Aan het verloop van de vlucht kun je wel zien dat de duiven het niet gemakkelijk hadden.

Gerben had 5 duiven mee waarvan er 2 prijs vlogen en begon met de 8e van het NIC met een 100% Noël Peiren doffer, de 14-1435790. Deze doffer is regelmatig op de dagfond gespeeld en deed dat uitstekend. Orange was zijn eerste meerdaagse fondvlucht.
Het is een volle broer van de 14-1435987 van Simon die ook zeer sterk vliegt. Dit koppel komt volgend jaar weer bij elkaar.


Simon had nu voor de derde keer zijn duivin 13-1629272 voorop. Deze duivin staat nu 2e asduif van het NIC. Ze komt van vaderskant uit een zoon van de 3e Nat. Ruffec van Gerben keer een rechtstreekse Carteus. De moeder is een Jellema uit zoon Zwart Goud keer dochter Fondkoppel (929 x 930). Het 'Top Talent' is nu 6 keer mee geweest op de marathon en heeft 6 keer prijs gevlogen en was 2 keer tweede op het hok en 3 keer eerste op het hok. Weer een echte goede duif!

Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu