Ga naar de inhoud

Hofleveranciers

Kweekduiven > Hofleveranciers

We geven je een korte omschrijving van de HOFLEVERANCIERS van kweekduiven die op het kweekcentrum aanwezig zijn. Na elke korte beschrijving kun je doorklikken voor meer informatie over deze liefhebbers. Onder Kweekduiven krijg je van de individuele kweekduiven informatie, zoals een:
1. foto
2. uitgebreide stamboom
3. relevante beschrijving.

Naast duiven van bovengenoemde TOPHOKKEN, heeft Kweekcentrum Friesland diverse duiven uit speciale lijnen bij gehaald. Zo moet je denken aan de VANOPPEN-duiven, duiven van Antoon en Luci van der Wegen, een inteelt duivin uit de lijn van de 1e NAT. Barcelona 1997 van Willy Looymans, de Heidstra lijn (winnaars van vele Nationale dag- en overnachtfond vluchten en Teletekst klasseringen) en de duiven uit het Jan Aarden stammetje van Hans Broekhoff te Katwijk aan Zee.
Verder staan we nooit stil, zodra wij denken ons Kweekcentrum te kunnen versterken, zullen we dat zeker doen.


Hofleveranciers van de Meerdaagsefond

1. Noël Peiren, Zedelgem in België (anno 2010 zitten 30 rechtstreekse duiven van Noël op het kweekcentrum).
De 1e NAT. Brive 2004 op 19.477 duiven.
Hier hebben wij een zoon en een dochter van op het Kweekcentrum zitten.Zedelgem, de thuisbasis van Noël.

Zedelgem, het West-Vlaamse plaatsje is uitgegroeid tot het Arendonk van de Vlaanders. Vele fondliefhebers zochten en vonden het huis van fondman Noël Peiren, zo ook wij van kweekcentrum Friesland.
Door meer dan 25 jaar TOPSPORT te bedrijven in België, heeft Noël zich een plaats veroverd in de rij der grote Belgische liefhebbers. Het bloed van zijn duiven stroomt door ontzettend veel toppers in binnen en buitenland. Hij is een Barcelona specialist, maar won in 2004 binnen 8 dagen 2 nationale overwinningen. Hij werd 1e op 23.667 duiven vanuit Bourges (93 km/u) en 1e vanuit Brive tegen 19.487 duiven (70 km/u).
In 2007 vloog Noël de 6e Natioaal op Barcelona en in 2008 had hij weer een prima serie en begon hij met de 21e Nationaal.
In 2009 vloog een dochter van de 6e Nat. Barcelona - de "NIKA"- op Soustons de 1e Internationaal.

Een prachtige prestatie in 2009 is het winnen van de Europa Beker door Noël Peiren. Dit gaat over de vluchten Pau, Barcelona, Marseille en Perpignan.


Inclusief seizoen 2010 is Noël Peiren al 17 jaar lang het best presterende hok van België op Barcelon
a.

(Doorklikken voor meer informatie over Noël Peiren)


2. Georges Carteus, Ronse in BelgiëGeorges Carteus

De eerste Nationale Belgische overwinning van Georges Carteus dateert van 1991. Hij won toen Limoges met een de duif, hoe kan het ook anders dan dat hij de “LIMOGES” werd gedoopt. Deze prachtdoffer werd heel belangrijk voor de opbouw van zijn stam.
Maar in 1983 won hij reeds de 2e Internationaal Perpignan. Hij won de 1e Nationaal van deze vlucht in 1997 en in 2000, beide keren was hij Internationaal de tweede duif. Zo won hij de Europa beker in 1993, maar ook in 2000. Diverse keren had hij de beste ASDUIF fond van België.
In 2000 was George Nationaal Kampioen grote Fond van de K.B.D.B. en in 2001 was hij vierde.

Vele kampioensformaties over de gehele wereld hebben met groot succes geput uit deze unieke stam duiven. Denk hierbij aan Brockamp in Duitsland, Twan Huigen, Cees van der Poel, H. Wijnands en zn., Fons van Ophuizen (winnaar Europebeker 1997), Cor van der Ploeg (2e Wereldkampioen 1999).

- Tevens diverse rechtstreekse duiven van Fons van Ophuizen, Landgraaf uit zijn Carteus duiven.

Seizoen 2008:
In 2008 won Puck de Jong uit Gouda met zijn 2004-2067753 de 1e NAT. Barcelona tegen 7.043 duiven.
Deze duif werd als eitje gehaald bij Fons uit zijn Carteus duiven. En Fons won zelf Marseille op dinsdag 22 juli 2008, nadat de duiven 7 dagen in de korf hadden gezeten vanwege de slechte weersomstandigheden.

Op maandag 21 juli waren Gerben en Simon nog bij Fons om een paar jonge duiven te halen, waarvan akte!!!!

- Op het kweekhok zijn diverse rechtstreekse duiven van Cor van der Ploeg te Leeuwarden, uit o.a. de lijn van de 2e Wereldkampioen Meerdaagse fond 1999, dit zijn ook duiven via George Carteus.

- Tevens zijn er een aantal Carteus duiven aangeschaft via Antoon Ruitenberg in Zwolle.

Een prachtige prestatie van Georges in 2009 was het winnen van:
Het Europees duifkampioenschap Grote Fond.

In 2010 won Wilfred Btuyneel uit Oudenaarde-Mater (B) met een 100% Carteus de 1e Internationaal Perpignan tegen 15.756 duiven.

(Doorklikken voor meer informatie over Georges Carteus)


3. Roger Desmet-Matthijs, Zedelgem in België


Op de foto staan van links naar rechts:
Janos (Hongarije), Simon, Roger en Cor.
Roger Desmet-Matthijs
Barcelona specialist, 2e over 17 jaar van België.


Al jaren een tophok in België. Valeer Desmet kweekte als het ware de ideale "Allround" duif. De moderne duif, die eerste en kopprijzen kon winnen over alle afstanden.
In later jaren zijn ze overgeschakeld naar de fond en grote fond en wonnen deze duiven en hun afstammelingen eerste prijzen in provinciale, interprovinciale en nationale fondwedstrijden van 630 tot 1.075 km.
In 1999 vloog Roger de 4e NAT. Barcelona met zijn LAUDRUP.
In 2004 won zijn POZZATO in 2004 de 3e Nat. Barcelona en de 6e Internationaal op 24.914 duiven
In 2008 won zijn SAMUEL ook de 3e Nat. Barcelona en de 6e Internationaal op 23.695 duiven.
In 2010 vlogen zijn duiven o.a. een 12e en een 18e Nationaal op de zware fond van geheel België.

Doorklikken voor informatie over Roger Desmet-Matthijs >>


4. Norbert en Filip Norman, Knokke-heist in België

Op de foto staan Simon, Filip en Cor.Filip Norman

Wij geven je een aantal hoogte punten van Norbert en Filip Norman uit de meer dan 30 jaar aan de TOP te hebben gestaan in de Belgische duiven sport.
In 1963 won Norbert Norman (vader van Filip) zijn eerste Nationaal op Periqueux. In 1970 vlogen ze de 1e Internationaal op Barcelona. Daarnaast wonnen ze in 1978 de eerste Gouden Vleugel van Barcelona en had men de “Primus Inter Paris op Barcelona”.
Tot 2008 zouden er nog 15 eerste NATIONALE overwinningen van België volgen.
Filip won in 2008 o.a. de prestigieuze One Million Dollar Race in Zuid Afrika, en won de hieraan verbonden prijs van maar liefst 200.000 Dollar
Ook hier gaat het om een kleinkind van de wereldberoemde ZORRO.
Kweekcentrum Friesland heeft diverse rechtstreekse Norman duiven uit de beroemde “ZORRO” lijn. Deze worden regelmatig gekoppeld, vaak in familie kweek.

In 2010 zei Noël Peiren tegen Gerben en Simon, dat er in België geen beter hok is op de fond tot 800km.

(Doorklikken voor meer informatie over Filip Norman)


5. Cor van der Ploeg, Leeuwarden

Tekst

(doorklikken voor meer informatie over Cor van der Ploeg)


6. Jelle Jellema, Steggerda

Uiltje en Jelle Jellema voor de vlieghokken inSteggerda.Jelle Jellema is dierenarts en woonachtig in Nijverdal, voorheen Steggerda.
Vanaf 2009 vliegt Jelle zelfstandig met duiven uit Nijverdal en vader Uiltje vliegt vanuit Steggerda.
Ze bedrijven de duivensport als een echte familie sport. Jelle is verantwoordelijk voor alles wat met de kweek te maken heeft, en hij bepaalt wie op welke vluchten meegaan. Vader Uitsje doet de uitstekende dagelijkse verzorging. Janneke de vriendin van Jelle doet de administratie en houdt de perfecte website bij.
Jelle heeft een eigen stam opgebouwd met als basis de duiven van Piter Beerda uit Ter Idzard. Dit zijn van oorsprong vooral dagfond duiven. Kenmerkend voor deze duiven is dat ze een enorme wil hebben om thuis te komen, ontzettend taai zijn en een grote afstand aankunnen. Het zijn dus echte kilometervreters.
Al in de jaren negentig vlogen de Jellema duiven in kampioenstijl.
Vanaf 2000 werd nog een tandje bijgezet en zijn ze vele malen kampioen van de FFC geweest, een aantal keren 1e in de Categorie 8 van de Nationale Fondspiegel. Ook zijn Jelle en Uiltje een aantal keren 1e Keizer Generaal van sector 4 + de internationale vluchten geweest.
In 2007 werden op 9 overnachtvluchten 222 duiven ingezet, waaronder 123 jaarlingen, daarvan wonnen er 134 duiven prijs. Dat komt neer op 60%!!!
De Jellema duiven hebben al tientallen keren een klassering op teletekst afgedwongen en een paar keer werd een duif van de Jellema's als 1e duif afgevlagd.
Je mag dan ook met recht spreken van één der beste meerdaagse fondhokken van Nederland.
Jelle Jellema, zijn naam spreekt voor zich!!

(Doorklikken voor meer informatie over Jelle Jellema)


Allround duiven

7. De “68” lijn van Klaas Heidstra te Drachten

Klaas en Tetje op de foto voor de hokken op het Haverstuk in Drachten.
Klaas heeft in zijn handen de "68" en zijn zoon de "66".
De trots springt van de foto af.
Deze stam is opgebouwd rond de beroemde “68”, beste doffer van Nederland in 1985. Deze doffer, de 1985-1353768, won maar liefst 9 zuivere 1e prijzen en mag oprecht een stamvader genoemd worden. Zo wonnen kinderen en kleinkinderen uit deze lijn 6 keer een 1e NATIONAAL in de sector sinds 1990, van 600 km tot /met 1200 km (Orleans, Troyes, Brive, St. Vincent). Daarnaast vlogen diverse duiven bij de 1e tien in de sector, dit gepresteerd op verschillende hokken. Ook stamt de 1e NAT. ASDUIF DAGFOND NPO 2000 van Simon Kuipers uit de”68” lijn.
De bloedlijn is: KLAK x J. de Wolf (na al bijna een Legende) uit Wezep.

Vliegseizoen 2008:

Ook in het zeer zware vliegseizoen 2008 stond Auke Heidstra uit Rottevalle al weer 3 keer op teletekst met deze “TOPLIJN” duiven.

Meer informatie over de "Heidstra duiven" kun je vinden in de rubriek "Historie".


Voor Snelheid en Dagfond

8. Overige duiven

Selectief aanschaf beleid
Naast duiven van erkende TOPHOKKEN, heeft Kweekcentrum Friesland diverse duiven uit speciale lijnen bij gehaald. Zodra wij denken ons Kweekcentrum te kunnen versterken zullen we dat niet nalaten.
Hieronder volgen een aantal van deze speciale aangeschafte duiven:

• A. en L. van der Wegen, Steenbergen.
Wie heeft er geen succes met Duiven van Antoon en Lucy van der Wegen duiven gehad!

• De Blauwe VANOPPEN
Via Hans Broekhoff 4 duivinnen uit de “BLAUWE VANOPPEN” lijn van Wijnands en zn. Maastricht.
Twee duivinnen zijn kleindochter van de Blauwe Vanoppen en twee duivinnen zijn familieteelt op de Blauwe Vanoppen, met daarin de “Vale 99” van Wijnands en Zoon te Maastricht.En verder ook een aantal inteelt barcelona duiven:

Inteelt op de 1e NAT. BARCELONA 1997 van Willy Looymans Lierop.

* Inteelt op de "MIQUEL" die vloog de 2e NAT. Barcelona 1995 op 5.737 duiven en 5e INT. Nat. op 20.936 duiven.Deze duivin, de 2003-0370396, komt uit een halfbroer en een halfzus van de 1e Nationaal Barcelona van Willy Looymans. Tevens zit de 1e NAT. MARSEILLE 1997 van Wijnands en zoon te Maastricht in de afstamming en de zus 2e NAT. Barcelona van 1995. Naast een perfecte afstamming is het ook een beauty in de hand.

Bert Saarloos heeft ook veel succes met deze Barcelona duiven van Willy Looymans. Om natuurlijk zijn prima Peiren duiven niet te vergeten. Wie kent niet de Wereld Kampioen van 1999, met zijn “Wondere Peiren”.

Terug naar de inhoud