Ga naar de inhoud

In de media

Fondseizoen > KC in de media

Kweekcentrum Friesland in de media

In deze rubriek staan artikelen of delen van artikelen uit de internationale duivenpers over liefhebbers die succesvol zijn met duiven van Kweekcentrum Friesland.

Op 28-08-2015 zijn we hiermee gestart en houden het bij vanaf deze datum. Tevens werken we terug in de tijd a.d.h.v. artikelen die we in ons bezit hebben.

Als je op het artikel klikt, komt deze duidelijk leesbaar voor je in beeld!
Peter Wielinga Drachten wint de klassieker Sint Vincent  1185 km met een 1e van afd. Friesland ’96 en 2e in sector 4 op 16-7-2023.

Beide ouder van de winnares NL17-1618467 komen van het kweekcentrum uit de lijnen van DOPKE, RED SPIRIT en BASSO BARCELONA.
Ook Peter zijn 2e duif NL21-4228451 won de 6e GRAND PRIX en komt uit 100% Kweekcentrum Friesland duiven. De vader is een 100% Noël Peiren en de moeder komt via Jaap Douwes uit Jellema x dochter DOPKE.

Peter en Simon zijn al ruim 50 jaar (sport)vrienden en dan is het extra mooi dat hij zoveel succes heeft.


Erik Houter op Vlieland wint de ochtendlossing Ruffec met een 1e van afd. Friesland ’96 op 1591 duiven en 1e in sector 4 op 2868 duiven op 1-7-2022.

De vader komt van kweekcentrum Friesland uit onze gebr. Hagens duiven en was een geweldige vliegdoffer van Simon. Hij was een volle broer van Sonja en een halfbroer van de 1e Nat. Cahors 2015 van Gerben.


Anthony Koster, Elst (Utr.)  wint de 1e op Bergerac-2  in de Noordelijke Unie Zone 1 van 3.146 d.    

De winnares NL 20-1313815 heeft als vader een 100% Cor van der Ploeg uit de lijn van de BONTE Kweker. De moeder komt uit een rechtstreekse gebr. Hagens x een dochter van de 2e Olympade van Jan en Ina Roobol.        
                                   

 
Anthony Koster, Elst (Utr.)                           
 
 
Bergerac-2                                                
 
 
Noordelijke Unie Zone 1 van 3.146 d.

 
 
De winnende duif van Bergerac in Zone 1 vinden we in Elst (Utr.) bij de 52-jarige vrachtwagenchauffeur Anthony Koster. Daar hoor ik direct ook vader Kees (78) bij te noemen, die een belangrijk deel van de verzorging van de duiven voor zijn rekening neemt. Kees heeft al 63 jaar duiven en heeft in het verleden meer dan zijn sporen verdiend in tal van bestuursfuncties in de duivensport. Vier jaar geleden zijn ze gestart met fondduiven en die kennismaking met deze discipline kwam door een opgevangen duif van fondman Simon Kuipers uit Oudega.

 
 
Van hem kregen ze als beloning twee jonge duiven en daarna kwamen er nog diverse duiven van deze specialist richting Elst. Deze duiven zijn van het ras Cor van de Ploeg – Noël Peiren en Gebr. Hagens. Er is veel contact met Simon, en dat wordt erg gewaardeerd. Een belangrijke gebeurtenis was ook de bouw van een nieuw duivenhok naar het advies en de inzichten van de bij velen bekende Martin van Zon. Vader en zoon Koster zijn er erg over te spreken.  Hun vliegploeg bestaat uit 10 koppels, die zowel op weduwschap als op nest worden gespeeld. Dit jaar was de gedwongen stop i.v.m. vogelgriep een extra handicap voor dit hok in opbouw. Met een spoedcursus (1 x vitesse en 1 x midfond) ging het richting Ruffec (ochtendlossing). Een week daarna dagfond Vierzon en twee weken later was het Nationaal Bergerac. Dat was de voorbereiding van de NL 20-1313815, de winnende duivin van Zone 1 Bergerac. Zij werd gespeeld op eitjes van 12 dagen broeden met daarnaast een groot jong dat al bijna op uitvliegen stond. Anthony had veel vertrouwen in zijn duiven en zat zaterdagmorgen om 06.00 uur al in de tuin, waar hij ondertussen wat ging tuinieren. Om half acht wekte hij vader Kees, die er ook gezellig bij kwam. Net na achten zagen ze hun favorietje komen. Ze was niet moe, eerder superfit en kroop direct weer op de eitjes. Ze speelden die dag drie prijzen van 9 gezette duiven, waarvan er nu 8 thuis zijn. Vader en zoon zijn nog beduusd van de vele felicitaties die ze uit het hele land mochten ontvangen, Ook bij het NIC Zetten, waar ze uitstekend worden bediend, werd ruim aandacht besteed aan deze prachtige prestatie.

 
De verzorging van de duiven overdag is in handen van vader Kees, aangezien Anthony i.v.m. zijn beroep al vroeg van huis is. 's Avonds doet Anthony de duiven en kijkt Kees vanuit de prachtige tuin toe. De duiven op weduwschap trainen twee keer per dag, de nestduiven één keer gelijk met de jonge duiven. Op advies van Simon Kuipers wordt het voersysteem van Matador gehanteerd. Daar komen nog wat extra pinda's bij. Mede door het nieuwe hok is het nauwelijks meer nodig om nog medicijnen te geven. Ze zijn gaan donzen en trainen veel beter dankzij het nieuwe hok, aldus Kees. Op de foto ziet u vader en zoon Koster in hun mooie tuin. Zij heffen beiden het glas op deze fraaie overwinning. Ook van mijn kant nogmaals van harte proficiat en geniet ervan!                           
 
 
Gerrit van Eikenhorst
 
Simon Kuipers wint met de 17-1618999 een 100% Noël Peiren duivin de 1e GRAND PRIX St. Vincent 2021.

Deze duivin komt ook weer uit 2 rechtstreeks Noël Peiren duiven uit de Barcelona lijn x de Wondere Peiren.

Werner en Jo van Ballegoy wint de 1e Bordeaux afdeling 3 Oost-Brabant 24-7-2020.

Vader Jo en zoon Werner speelden de 1e Bordeaux op 2862 duiven en de 5e Nationaal sector 1. De vader van de winnaar  komt van het kweekcentrum uit een pure Noël Peiren. Hij komt uit zoon NIKA NL 07-2131029 x dochter Narbonne Belg 09-3177873. De dochter Narbonnne komt weer uit een volle zus van Nika, de NIKA vloog in 2007 6e NAT. BARCELONA op 12.612 duiven. Een dochter van Nika vloog 2009 1e INT. SOUSTONS op 10.947 duiven.


Peter Wielinga wint de 1e GROOTMEESTER van sector 3 en 4 op de klassieker St. Vincent (1185 km) van 14-06-2019.

Peter is al ca. 50 jaar (sport)vriend van Simon en zijn samen zo rond 1967 lid geworden van p.v. Vice Versa in Drachten. Dus niet vreemd dat Peter veel duiven heeft van kweekcentrum Friesland. Op de zware St. Vincent van 2019 had Peter 3 duiven van de 3 ingekorfde duiven in 10 minuten thuis. Een geweldige prestatie die niet snel geëvenaard zal worden.
Over deze bijzondere prestatie is een artikel verschenen in het Spoor der Kampioenen.


Simon Kuipers wint 1e NPO Limoges afd.Friesland '96 (965 km) op 31-05-2019.

Simon is mede eigenaar van Kweekcentrum Friesland en kan dus putten uit een rijk kweekarsenaal. De winnaar 16-1044324 komt uit 2 rechtstreekse kwekers van Noël Peiren, Zedelgem uit België.

Over deze bijzondere prestatie is een artikel verschenen in het Spoor der Kampioenen.


Scheurkalender 2017

Een mooi nieuw initiatief!
Het Spoor der Kampioenen heeft een mooie scheurkalender over de duivensport uitgebracht voor 2017. Een basis idee is van Rob Vervuure, waar we Gerrit Knol in mee hebben gekregen. Het heeft mij veel tijd gekost, maar het resultaat is er ook naar. Op de voorpagina staat de 7e Nat. St. Vincent 2013 van Simon, die o.a. vader is van 'DOPKE' en 'broer DOPKE'.

Gerben van der Loon wint 1e Nationaal Cahors sector 4 (1056 km) op 25-07-2015.

Gerben is mede eigenaar van Kweekcentrum Friesland en kan dus putten uit een rijk kweekarsenaal. De winnaar 11-4231939 is een inteelt doffer uit de beste lijnen van gebr. Hagens. Over deze geweldige prestatie is een artikel verschenen in het Spoor der Kampioenen.


Janny's kaarten in het Spoor der Kampioenen

In Het Spoor der Kampioenen van 28 november 2015 staat een heel mooi artikel over Janny en haar hobby’s in het algemeen en het maken (duiven)kaarten in het bijzonder. Natuurlijk komt Kweekcentrum Friesland ook om de hoek kijken.

Jan Grootoonk Bant

Jan Grootoonk is zeer succesvol op de marathon de laatste jaren. Hij heeft o.a. uit de Jellema duiven van 'Zoon Zwart Goud' keer 'Dochter Fondkoppel' via Kweekcentrum Friesland een duivin gekocht, waar hij vele topduiven uit heeft gekweekt. Op 26-06-2015 vloog een zoon uit deze duivin in Fondclub FIANTE de 1e Agen ZLU (Bordeaux) op 1.166 duiven. De dag na de overwinning waren we aan het fietsen in de omgeving van Eernewoude, toen ik een heel enthousiast telefoontje kreeg over deze geweldige prestatie en dat hij vele goede duiven uit deze Jellema duivin gekweekt heeft. Altijd leuk om te horen natuurlijk.

Hieronder het artikel in Het Spoor der Kampioenen en de stamboom van zijn super Jellema kweekduivin 'MIROYA':


Auke Heidstra wint met zijn 'ASTER' de 1e Nationaal sector 4 op 12-06-2015

Auke Heidstra is een zwager van Simon en vliegt de laatste jaren zeer succesvol met veel duiven van Kweekcentrum Friesland. Hij noemt zich ook wel gekscherend het bijhuis van Kweekcentrum Friesland. Zo won hij met de 11-1158101 de 1e Asduif op de meerdaagse fond van sector 4 in 2013 en won hij de 1e en 2e Internationaal Asduif in de N.U. 2014 en natuurlijk ook 1e en 2e Asduif op de marathon in sector 4 met de nestmaten 11-1158093 'DOPKE' en 11-1158094 'Broer DOPKE'. Natuurlijk zitten bij deze geweldige prestaties ook dito hokkampioenschappen. Deze 3 duiven komen rechtstreeks van Kweekcentrum Friesland. Een ander fenomeen op Auke zijn hok is 'Aster'. Deze duivin won dit jaar de  1e Nationaal St. Vincent sector 4 en was ook de snelste duif van sector 3 en dat op zo'n klassieker!  Op Cahors 2015 vloog deze duivin nog de 4e Nat. in sector 4 en had ook al eens een 6e Nat. Cahors sector 4 gewonnen. Wie heeft zo'n topper op het hok zitten!  'ASTER' komt uit Auke en Simon hun oude soort met als basis de '068' van Klaas Heidstra, deze doffer was in 1985 beste duif van Nederland en bleek een super verver te zijn.

Hieronder een serie gepubliceerde artikelen uit de Belgische, Duitse en Nederlandse schrijvende duivenpers.

Terug naar de inhoud